Zdrava hrana i održiva potrošnja
Zdrava hrana i održiva potrošnja naziv je radionice koja je održana dana 23.09.2020. godine u školskom dvorištu OŠ Velika Pisanica. Radionica je održana za 6a i 6b razred, zbog mjera za suzbijanje epidemije razredi su morali biti odvojeni, te su iz istog razloga imali skraćenu verziju radionice u trajanju od 1 h. No svakako je radionica bila vrlo poučna, govorilo se o zdravoj raznolikoj prehrani, o bitnosti zdrave prehrane, o samoj proizvodnji hrane, te koliko je bitno pokušati uzgojiti vlastitu hranu iz vlastitog sjemena. Sezonsko voće i povrće koje uberemo u vlastitim vrtovima uvijek je najbolji odabir. Edukatorica Mateja Medić iz Udruge Zmag pokušala je podići svijest učenika o tome koliki put hrana mora prijeći da bi stigla na police naših dućana, te da u nekim zemljama hrana nije uzgojena na pošten način npr. dječije roblje u berbi kakaovca. Zatim, upozorila ih je na štetnost pesticida i uporabu GMO tehnologije i na utjecaj izmjene genetike nekih kultura na zdravlje čovjeka. Zbog nedostatka vremena i cijele situacije izrada smoothieja odgođena je za 8.10.2020. kada će ista skupina djece biti prisutna. Učenici će moći vidjeti kako izraditi ukusan i zdrav napitak, kako bi kasnije to mogli primjeniti kod kuće.