Prvi zapisi o javnoj Pučkoj četverogodišnjoj školi u Velikoj Pisanici datiraju iz 1886. godine. 1904. godine osnovana je Mađarska škola i škola za Nijemce. Osmogodišnja škola sa radom počinje 1959.

Godine 1971. godine izgrađena je današnja školska zgrada. Škola je sagrađena uz pomoć Frenka Kerna, iseljenika iz Amerike. Osim zgrade Frenk Kern je osnovao i “Fond Frenk Kern“ iz kojeg se i danas na kraju svake nastavne godine knjigama nagrađuju odlični učenici.

U zahvalu na učinjenom podignuta mu je bista u školskom dvorištu. Osnovna škola ustrojena je kao matična osmogodišnja škola u Velikoj Pisanici, sa četiri područne škole: Babinac, Bedenik, Ribnjačka i Lasovac. Školu godišnje u prosijeku pohađa 250 učenika u 20 razrednih odjeljenja. O učenicima se brine 50 - tak  profesora, nastavnika, stručnog i pomoćnog osoblja. Škola je vrlo aktivna i sudjeluje u mnogim nacionalnim projektima. Učenici škole aktivni su u radu Učeničke zadruge ''Bilogora'', a posebno ih privlači turistička ponuda Općine kao i energetska efikasnost škole na čijoj promociji konstantno rade. Rad u školskom vrtu te njegovanje kulture tradicijskog cvijeća jedna je od tematika  rada Učeničke zadruge. U školi je 2008. godine stvorena i etnološka zbirka starih stvari, njeguje se baština plesom – kroz folklor, pjesmom – kroz crkveni zbor i tamburaše  te kroz razne oblike nastave. U matičnoj školi nastava se odvija u dvije smjene, a u područnim školama u jednoj smjeni u kombiniranim razrednim odjelima. Škola provodi program predškole te razne projekte. U školi također djeluje  Školsko-sportski klub, pjevački zbor, likovna grupa, ritmička sekcija, grafička i keramičarska sekcija, dramska grupa, cvjećari i druge izvannastavne aktivnosti.  U školi se kontinuirano provodi integrirana nastava, dani slobodne nastave i kreativne radionice u kojima sudjeluju i roditelji. Dan škole obilježava se zadnjeg petka u mjesecu svibnju. U školi se posebno ponose zelenim parkom koji se redovito održava i upotpunjuje novim biljkama, ali i etno ukrasima i uporabnim predmetima. Osnovna škola Velika Pisanica je škola u kojoj se teži rasterećenju nastavnog sadržaja, povećanju kreativnosti i individualnog izražavanja djece putem učenja kroz igru, provođenjem istraživačkih, izvanučioničkih, integriranih, terenskih, tematskih i drugih neformalnih oblika nastave.  Planovi i želje su održavanje nastave u jednoj smjeni te početak rada školsko – sportske dvorane čija je izgradnja u tijeku.

 

Kontakt:

Osnovna Škola Velika Pisanica

Hrvatskih mučenika 3,
43271 Velika Pisanica

Tel: 043/883-900
Fax:043/883-915
E mail: ured@os-velika-pisanica.skole.hr

Ivana Haić, ravnateljica